top of page

Διαδρομές - Δραστηριότητες

1. Αγόριανη - Δελφοί : Διασχίζοντας το διεθνές Ορειβατικό – Πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 μέσα από το ομορφότερο δάσος στον Παρνασσό, φτάνετε σε περίπου 5 ώρες στους Δελφούς, διαδρομή μέσα στο ελατοδάσος κατα το μεγαλύτερο μέρος της και με αρκετές πηγές.

 

2. Εθνικό Μονοπάτι 22, Αγόριανη-Αγία Ελεούσα-Σουβάλα-Αρχαία Λίλαια :Πρόκειται για την πιο μεγάλη και περιπετειώδη διαδρομή της περιοχής, η οποία διασχίζει 10 δύσκολα χιλιόμετρα και απαιτεί περισσότερες από τέσσερις ώρες. Ανηφορίζοντας από την Επτάλοφο (την Ανω Αγόριανη) πηγαίνεις νότια και κατηφορίζεις προς την Πολύδροσο (τη Σουβάλα) περνώντας μέσα από φαράγγια και ρέματα προς την πανέμορφη Αγία Ελεούσα. Από εκεί μπορείς να διαλέξεις δυτική πορεία προς την Αρχαία Λίλαια (με ένα επιβλητικό τείχος) ή ανατολική προς την Πολύδροσο ακολουθώντας και στις δύο περιπτώσεις τη σήμανση του εθνικού μονοπατιού 22 (κόκκινα και λευκά σημάδια).

 

3. Καταράχτης Μάτεσης : Σε μικρή απόσταση από το χωριό θα βρείτε τον καταρράχτη της Μάτεσης ύψους άνω των 60 μέτρων μοναδικού φυσικού κάλλους. Δυστηχώς η πρόσβαση είναι δύσκολη εως ακατόρθωτη το χειμώνα.

 

4. Επτάστομος : Φυσικό βάραθρο με τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, τους παγοσταλακτίτες και τους παγοσταλαγμίτες, θέαμα μοναδικό και σπάνιο, βρίσκετε κοντά στην περιοχή καλάνια ,κοντά στο μονοπάτι Ε4.

 

5. Κωρύκειο Άντρο : Eντυπωσιακό σπήλαιο παγκοσμίου φήμης στη ΝΔ πλευρά του Παρνασσού. Ονομάζεται και Σαρανταύλι ή σπήλαιο του Πανός, δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί.

 

6. Χάνι της Γραβιάς: Εδώ και λίγα χρόνια αναστηλώθηκε το ιστορικό και θρυλικό ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ, σύμβολο τόλμης και αποφασιστικότητας του Έλληνα. Εκεί, στις 8 Μαΐου 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, με 120 ταμπουρωμένα παλικάρια ανδραγάθησε και συνέτριψε τις ορδές των Τούρκων του Ομέρ Βρυώνη, ανακόπτοντας την πορεία τους προς τα Σάλωνα και την μετέπειτα εισβολή τους στο Μοριά.

 

7. Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας : Στόχος του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας είναι να αναπαραστήσει τον τρόπο λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά και να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στη σημασία των ορυκτών, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αξεπέραστη συμβολή των ανθρώπων που εργάζονται στα μεταλλεία.

 

8. Βάριανη : Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Γραβιά προβάλει μέσα στο δάσος από έλατα, σε μία κόγχη του Παρνασσού ένας υπέροχος οικισμός: η Βάργιανη. Είναι ψηλά στον Παρνασσό και σε 900 m. υψόμετρο. Παραδοσιακά σπίτια χτισμένα με πέτρες και ξύλο μόνο. Αποτελεί ένα κόσμημα ολόκληρου του νομού.

 

9. Γαλαξίδι : Το Γαλαξίδι Φωκίδας είναι μια από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Ελλάδος. Υπήρξε παλιό εμπορικό λιμάνι. Τα παλιά αρχοντικά, οι εκκλησίες είναι δείγματα της παρελθοντικής του ακμής. Σήμερα είναι πόλος έλξης για τον τουρισμό.

 

10. Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού : Το Χιονοδρομικά Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, και το πιο πολύκοσμο βεβαίως, αφού απέχει μόλις 180 χλμ. από την Αθήνα και είναι εύκολα προσιτό από την εθνική οδό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία χιονοδρομικά κέντρα: τα Κελλάρια, η Φτερόλακκα (που επικοινωνούν το ένα με το άλλο και είναι στη διαχείριση του ΕΟΤ) και ο Γεροντόβραχος (που τον διαχειρίζεται ο Αθλητικός ‘Ομιλος Φίλων του Σκι).

Παρνασσος , αγόριανη, Σκι , ξενοδοχειο, ξενώνας , ταβέρνα
Παρνασσος , αγόριανη, Σκι , ξενοδοχειο, ξενώνας , ταβέρνα
bottom of page